Je bekijkt nu Het gevaar van Cyanide

Het gevaar van Cyanide

Wat is Cyanide

Cyanide is een zeer giftige chemische stof die in de chemische- en metaalindustrie veelvuldig gebruikt wordt. De mens krijgt dagelijks zeer kleine hoeveelheden cyanide binnen, onder andere via de voeding (cassave bevat een stof die tot cyanide wordt omgezet in het lichaam) en door het roken van sigaretten. Het lichaam is echter in staat om cyanide (in de lever) weer om te zetten in een niet schadelijke stof. Soms ontstaan tekenen van een chronische vergiftiging. Komt er echter een grote hoeveelheid tegelijk in het lichaam, dan is het lichaam niet in staat op de cyanide onschadelijk te maken en treden verschijnselen van een acute (ernstige) vergiftiging op. 

Symptomen en klachten

De symptomen bij een cyanide vergiftiging zijn afhankelijk van de concentratie waarmee het slachtoffer in contact komt. 

Volgens de Toxicoloog Marjorie van Duursen van de Universiteit van Utrecht is Kaliumcyanide een van de meest snelle en effectieve gif. Tot deze conclusie kwam ze na de zelfdoding van de Kroaat Praljak tijdens het Joegoslavië tribunaal in Den Haag. Na het innemen van het gif strief Praljak dezelfde dag nog in het Westeinde-ziekenhuis in Den Haag

Himmler, Goebbels en Göring

De dood treedt in binnen enkele tientallen minuten na de inname van het gif. De snelle werking verklaart de populariteit van het middel onder spionnen in de Koude Oorlog: Amerikaanse piloten van U2-spionagevliegtuigen kregen capsules aangeboden met een zeer snel werkend soort cyanide voor het geval ze in vijandelijk gebied opgepakt zouden worden. “Het is het snelste en meest effectieve middel als je er zeker van wil zijn dat je niet levend gepakt wordt of bang bent gemarteld te worden.”

Ook een aantal top-nazi’s gebruikten het middel om zelfmoord te plegen: Himmler, Goebbels en Göring namen capsules in. Hitler zelf mogelijk ook, voordat hij zich met een pistool van het leven beroofde. En ook zijn vrouw Eva Braun en zijn hond Blondi moesten eraan geloven. De nazi’s gebruikten het middel overigens niet alleen voor zichzelf. Een vorm van het gif (waterstofcyanide) werd ook gebruikt in gaskamers.

Cyanide is dus een uiterst gevaarlijk middel. Hoe dit middel gewoon op een kleine korjaal op het stuwmeer van Suriname terecht is gekomen is een raadsel. Feit is nu dat de mensen die rondom het meer leven en wonen in gevaar komen als ze in aanraking komen met dit giftig middel. De Surinaamse autoriteiten lijken niet te beseffen welk effect dit kan hebben voor het milieu, de dieren en de mensen in het gebied. Cyanide is gevaar indien dit niet goed wordt gebruikt. Dat Cyanide op een onverantwoorde manier vervoerd werd in de natuur is een duidelijk bewijs dat de autoriteiten in Suriname geen controle hebben over het grondgebied van Suriname. Er is geen duidelijk protocol of de protocollen worden genegeerd en dat is levensgevaarlijk.

John Misidjan Msc.


Geef een reactie